Doorgrond wij-zij denken

Wij-zij denken viert hoogtij. We hebben als professionals inzicht en game changers nodig. Of het nu gaat om zwart versus wit, management versus werkvloer, ‘wappie’ versus wetenschap, klimaatfanaat versus klimaatontkenner of burger tegenover het stadhuis, de dynamiek is universeel. Wil jij in staat zijn om de juiste polarisatie-analyse te maken en op strategisch niveau kunnen werken aan een (de)polarisatie-aanpak? Wil je meer inzicht in wat taal en communicatie bijdragen aan polarisatie of juist depolarisatie?

Tijdens deze tweedaagse Masterclass ga je, in een kleine groep van maximaal 16 deelnemers, intensief aan de slag met dé polarisatie-expert van Nederland Bart Brandsma en zijn Denkkader Polarisatie.

Krijg grip op de complexe dynamiek van wij-zij denken, reflecteer op je eigen werkveld en ga jouw persoonlijke strategische opties verkennen. Leer van de recente lessen die Bart zelf trekt uit tal van praktische vraagstukken uit zijn eigen adviespraktijk.

 • Hoe werken de meest actuele wij-zij’s door in de samenleving en in organisaties?
 • Wat werkt als brandstof voor polarisatie en kun je (verborgen) gevoelsdynamiek opsporen?
 • Hoe kun je strategisch acteren, valkuilen herkennen, effectief positie bepalen?
 • De persoonlijke ‘leiderschapsvraag’ komt daarbij onvermijdelijk aan de orde.
 • Met tools uit het Denkkader Polarisatie blijf je koersvast als het turbulent wordt.

PROGRAMMA

Dag 1 09:30 - 18:00 uur

De ins en outs van het Denkkader Polarisatie

Wie ook maar een beetje het nieuws volgt, ontkomt niet aan de dagelijkse stroom nieuwsberichten over polarisatie. Pushers, joiners, the silent, scapegoat en bridge builders zijn zichtbaar, op macroschaal, nationaal en internationaal. Maar ook op microschaal, in de boardroom van organisaties of tussen afdelingen. Polarisatie zet de zaak op scherp, wantrouwen en vertrouwen wedijveren met elkaar. Sociale cohesie en samenwerking staan onder hevige (polarisatie)druk. Tijd voor een heldere analyse, zelfreflectie en polarisatiestrategie.

Een professional die alle varianten van polarisatiedynamiek herkent, kan game changers toepassen. Op deze dag verkennen we alle uithoeken van het Denkkader Polarisatie. Intensief, telkens toegespitst op de eigen praktijk en doorspekt met tal van verhelderende praktijkvoorbeelden.

 • Verdieping in de vijf/zes rollen in polarisatie
 • Spiegelen van eigen praktijk aan de basiswetten en rollen
 • De wisselwerking tussen conflict en polarisatie
 • Ontdekken mensbeelden en schuldvragen
 • Oefening met een casus

Dag 2 09:00 - 16:30 uur

Polarisatiestrategie inzetten

Tijd om naar het eigen werkveld te kijken en strategie te bepalen. Hoe verhoud ik mij, mijn organisatie of mijn team zich tot een spanningsveld (intern en extern)? Vragen als: wat is een effectieve rolverdeling, wat zijn mijn persoonlijke (on)mogelijkheden of uitdagingen? Hoe bouw je krediet op om het midden te binden? Wat zijn bindende vraagstukken?

 • Depolarisatiestrategie: de vier gamechangers uitgewerkt in jouw casus.
 • Verkenning van de zesde positie, met tal van sprekende voorbeelden uit de actualiteit. Leren van voorbeeldfiguren.
 • Welke communicatiestijlen pas je toe? Wanneer kom je toe aan mediative speech en dialoog?
 • (Zelf)reflectie op leiderschap, een afgewogen combinatie van de positie van de bruggenbouwer en de zesde positie.

SPREKER

Bart Brandsma

Bart Brandsma is filosoof en consultant. Hij verdiepte zich in het fenomeen polarisatie, werkte met tal van professionals, met ministers, burgemeesters en politie in binnen- en buitenland. Hij is gerenommeerd in Europa voor zijn bijdrage dankzij het Denkkader Polarisatie dat hij ontwikkelde en door en door is beproefd van Ierland tot Roemenië, van Helsinki tot Barcelona. Zijn Denkkader Polarisatie is gestoeld op zeer ruime ervaring met docenten, ambtenaren, officieren van justitie, radicalisering- en terrorisme-experts, beleidsadviseurs, journalisten, bestuurders en directeuren; leiders in organisaties en bedrijven. In 2016 zette Bart het bureau Inside Polarisation op en werkt hij aan de thema’s van nu, van corona-spanningen tot Black Lives Matter, van klimaattransitie en energietransitie tot immigratie, integratie, diversiteit en inclusie… tal van cases in zijn portefeuille waar je in het publiek geen boekje over open doet, maar in een Masterclass wel de juiste lessen kunt trekken.

Waarom deze Masterclass?

Voor wie?

Voor professionals die grip willen krijgen op polarisatie in de dagelijkse praktijk. Zij die in een intern, lokaal of in een nationaal spanningsveld geacht worden te adviseren, te coachen of die zelf onafhankelijk willen kunnen acteren. Van politiechefs tot beleidsmakers, van communicatieprofessionals tot officieren van justitie, speechschrijvers, woordvoerders, journalisten of schooldirecteuren, leerkrachten of verandermanagers…

Kleine groepen

Met kleine groepen van maximaal 16 personen. Voor alle aandacht voor de individuele vraagstukken. Op het prachtige Landgoed de Horst, Leerhotel het Klooster of Landgoed Zonheuvel.

Denkkader Polarisatie

Investeer in professionalisering op een dynamiek die de komende jaren niet is weg te denken. Wij-zij denken is soms regelrecht een hoofdbreken voor bestuurders, is een dynamiek die – online en offline – opspeelt bij tal van veranderingen, crises en ambities. Een dynamiek die voor activisten, NGO’s en in tal van gevoelige (maatschappelijke) thema’s de hoofdrol opeist en ook grote kansen biedt. Polarisatie is niet goed of fout, polarisatie vraagt om kunde.

Tarieven (excl. btw)

 • Tweedaagse Masterclass, incl. diner en overnachting € 1.895,- (excl. btw)
 • Donderdag en vrijdag 26 & 27 september 2024 – Landgoed Zonheuvel – Doorn
 • Donderdag en vrijdag 21 & 22 november 2024 – Leerhotel Ehzerwold – Almen
 • Inclusief het boek ‘Polarisatie. Inzicht in de dynamiek van wij-zij denken’.

Annuleringsvoorwaarden

Ben je bij nader inzien helaas verhinderd? Dan kun je tot een maand voor aanvang van de Masterclass kosteloos annuleren. Vanaf vier tot twee weken voor aanvang van de Masterclass betaal je 25% van de deelname kosten. Pas daarna ben je het volledige bedrag verschuldigd. Uiteraard kun je je altijd gratis laten vervangen door iemand anders. Let op: annuleren kan uitsluitend per e-mail.

Vragen? Bel of mail ons!

06 1080 80 10

loes@verhaalmetimpact.nl

Ja, ik ben er graag bij en schrijf me in:

 

Aanmelden 26 & 27 september

 

Aanmelden 21 & 22 november