Conflict inzetten om verandering te veroorzaken

Bestuurders die elkaar geen succesje gunnen, vrijwilligers die instructies van een leidinggevende in de wind slaan of onbegrip tussen afdelingen omdat ze elkaars taal niet spreken. Dit soort disfunctionele conflicten kunnen de samenwerking tussen of binnen organisaties behoorlijk ontwrichten. Hoe krijg je ze boven tafel en hoe kun je ze tot functionele conflicten maken? In deze masterclass werken we vanuit het principe dat het er niet om gaat de conflicten ‘op te lossen’ of weg te nemen, maar om ze productief te maken.

Tijdens deze tweedaagse masterclass leert Shirine Moerkerken je conflict op een functionele manier in te zetten om verandering te veroorzaken. Je leert op een nieuwe manier kijken naar wat je had vastgezet als ‘waar’ als het gaat om conflicteren. En je vergroot je repertoire in het niet ‘oplossen’, maar het hanteren en gebruiken van conflict. Aan bod komt:

 • Hoe je je eigen vastgezette waarheden over conflicteren en die van anderen deconstrueert;
 • Hoe je een conflict in een organisatie of tussen organisaties analyseert;
 • Hoe je een kraak zet in de productie van disfunctioneel conflicteren en aanzet tot functioneel conflicteren;
 • Hoe je functioneel conflict inzet om verandering te veroorzaken;
 • Hoe je omgaat met de spanning die inzetten van functioneel conflict met zich meebrengt.

PROGRAMMA

Dag 1 09:30 - 20:00 uur

Conflicteren in de praktijk

Het woord ‘conflict’ komt uit het Latijn en betekent ‘onderling verschillen’. De meeste mensen denken bij het woord ‘conflict’ aan disfunctionele conflicten, dus aan situaties waarin het onderling verschillen niet productief kan worden gemaakt. Bijvoorbeeld kinderen die vechten over de erfenis. Terwijl er ook functionele conflicten bestaan, namelijk die conflicten waarin het onderling verschillen productief gemaakt wordt en leidt tot inzichten en oplossingen die individuen eerder zelf niet konden bedenken. Bijvoorbeeld de samenwerking met iemand die heel anders is dan jij en je samen tot betere resultaten komt, omdat je elkaar aanvult in je ideeën en je kwaliteiten. Tijdens de eerste dag neemt Shirine je mee in haar praktijktheorie over conflicteren. We passen deze theorie meteen toe op je eigen praktijk.

 • We onderzoeken welke waarheden jij al vast hebt gezet als het gaat om conflict;
 • We onderzoeken wat in jouw organisatie gebruikelijk is en wat er is verankerd;
 • We doen vingeroefeningen met hoe je uit de pas kunt lopen op deze gebruiken en vastgezette waarheden.

Dag 2 09:00 - 16:30 uur

Inzetten functioneel conflict

Tijdens de tweede dag gaan we de diepte in. Shirine laat zien hoe stil conflict wordt geproduceerd en hoe je stil conflict, ondanks dat het niet zichtbaar is, toch boven tafel kunt halen. Ook laat ze zien hoe je actief functioneel conflict inzet. En hoe je dat doet op een voor betrokkenen veilige en respectvolle manier. En je gaat opnieuw aan de slag met je eigen praktijk.

 • We ontdekken de stille conflicten in jouw organisatie of in de samenwerking tussen jouw organisatie en andere organisaties;
 • We ontwerpen strategieën om functioneel conflict in te zetten in jouw organisatie of in de samenwerking tussen jouw organisatie en andere organisaties;
 • We onderzoeken wat jij nodig hebt om de spanning te verduren die het inzetten van functioneel conflict met zich meebrengt.

SPREKER

Shirine Moerkerken

Shirine Moerkerken is interventiekundige. Ze helpt bestuurders, directeuren, managers en medewerkers in organisaties bij het veranderen van de wijze waarop zij antwoorden geven op maatschappelijke vraagstukken. Auteur van o.a. ‘Hoe ik verander’, ‘Conflict eren’ (verschenen mei 2021).

Waarom deze Masterclass?

Voor wie?

Voor leidinggevenden en adviseurs die zich in hun dagelijkse praktijk bezighouden met veranderopgaven binnen hun organisatie of tussen samenwerkende organisaties. En die zich willen verdiepen in de complexiteit van die veranderopgaven en hoe zij daar zelf in kunnen acteren op een gevarieerde manier.

Kleine groepen

Met kleine groepen van maximaal 16 personen. Voor alle aandacht voor de individuele vraagstukken. Op het prachtige Landgoed Zonheuvel te Doorn.

Thema's

 • Conflict functioneel inzetten om verandering te veroorzaken
 • Niet oplossen van het conflict, maar hanteren en gebruiken van conflict
 • Met een nieuwe blik kijken naar jouw waarheid over conflicten

Shirine geeft ook de Leergang interveniëren met passie en precisie. Deze leergang is bestemd voor professionals met meer dan tien jaar ervaring, die hun werk als interventiekundige graag nog meer vanuit hun persoonlijke waarden en levensmissie willen uitvoeren.

Tarieven (excl. btw)

Tweedaagse Masterclass, incl. diner en overnachting € 1.895,- (excl. btw)

 • Dinsdag 22 & woensdag 23 oktober 2024
 • Inclusief het boek ‘Conflicteren – Conflict inzetten om verandering te veroorzaken’, genomineerd voor het Ooa en Sioo Boek van het Jaar 2022

Annuleringsvoorwaarden

Ben je bij nader inzien helaas verhinderd? Dan kun je tot een maand voor aanvang van de Masterclass kosteloos annuleren. Vanaf vier tot twee weken voor aanvang van de Masterclass betaal je 25% van de deelname kosten. Pas daarna ben je het volledige bedrag verschuldigd. Uiteraard kun je je altijd gratis laten vervangen door iemand anders. Let op: annuleren kan uitsluitend per e-mail.

Vragen? Bel of mail ons!

06 1080 80 10

loes@verhaalmetimpact.nl

Ja, ik ben er graag bij en schrijf me in:

Aanmelden 28 & 29 maart 2024

 

Aanmelden 22 & 23 oktober 2024