Contact

Zutphenseweg 6
7418 AJ Deventer
Nederland

+31 (0) 6 108 08 010

Blijf op de hoogte

Vul onderstaand formulier in om je in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Verhalen

Een verhaal is pas een verhaal als het verteld, gehoord, gezien of gevoeld wordt.

Verhalen van Verhaal met Impact

"Verhalen zijn als een fluit waar de waarheid doorheen blaast" - Elif Shafak

Binnen onze categorieën – zoals Cultuur, Diversiteit & Inclusie, Duurzaamheid, Integriteit, Organisatieontwikkeling en Polarisatie – delen we verhalen die inspireren en aanzetten tot reflectie. Elk artikel is bedoeld om bewustzijn te vergroten, groei te stimuleren en een positieve impact te creëren in de maatschappij en binnen organisaties.

Pieter van den Hoogenband

‘Zonder nieuwsgierigheid ontstaat nooit impact’

Voorwoord Alle ballen op impact door Pieter van den Hoogenband ‘Zonder nieuwsgierigheid ontstaat nooit impact’ Als geen ander weet Pieter van den Hoogenband wat…

Lees verder‘Zonder nieuwsgierigheid ontstaat nooit impact’
Pacelle van Goethem

Ode aan de aardige mens

Wat is eigenlijk aardig zijn? Volgens Pacelle van Goethem is dat wel wat meer dan de hele tijd lachen. Het is onbaatzuchtig zijn, en uit pure bedoelingen handelen. “Waarom luisteren we allemaal naar de grote bek, en niet naar alle andere welwillende stemmen?” Pacelle weet het zeker: vandaag hebben we behoefte aan nieuwe ideeën. Nieuwe stemmen. En nee – om gehoord te worden hoef je niet als Barack Obama te klinken. Sterker nog: je krachtigste wapen zit al in je. Want charisma is niet aangeboren. Het is aangeleerd.

Lees verderOde aan de aardige mens
Saniye Celik

Diversiteit en inclusie lijken simpele materie. Maar de praktijk is complex

Diversiteit en inclusie lijken simpele materie. Maar de praktijk is complex Na een carrière als politieagent richt Saniye Çelik zich als toezichthouder, bijzonder hoogleraar enbeleidsmaker op diversiteit en inclusie (D&I). Waarom een organisatie eigenlijk diversiteit en inclusie wil, en wat daaronder precies verstaan wordt, zijn vragen die door bestuurders en toezichthouders zelden – of in elk geval niet genoeg – worden gesteld. Terwijl het juist de waarom-vraag is waarmee een gesprek over D&I zou moeten beginnen, vindt ze. ‘Bijna niemand heeft in de praktijk hetzelfde beeld bij inclusie. De basisis dat je dat met elkaar bepaalt. Het is een kwestie van communiceren, en dus van geven en nemen.’ Lees hier het interview met Saniye Çelik: Diversiteit en inclusie lijken simpele materie. Maar de praktijk is complex.

Lees verderDiversiteit en inclusie lijken simpele materie. Maar de praktijk is complex
Janine van Iperen

Kunstenaarsmindset alleen voor kunst? Think again.

Kunstenaarsmindset alleen voor kunst? Think again. Rationeel denken en je eigen brood verdienen. Een normale gedachtegang in onze maatschappij. Doe maar normaal, dan doe…

Lees verderKunstenaarsmindset alleen voor kunst? Think again.
Mirjam van Praag

De balans tussen controleren en innoveren

Goed Bestuur Jaarlezing 2025: Mirjam van Praag De balans tussen controleren en innoveren Goed bestuur vraagt om balans zoeken tussen regels en ondernemerschap. Volgens…

Lees verderDe balans tussen controleren en innoveren
Jan Jonker

Blog Jan Jonker: Waardecreatie (her)waarderen

Waardecreatie (her)waarderen. Laveren … Dit is de tweede van drie columns van de hand van Jan Jonker, keynote spreker op het Jaarcongres ‘Van Winst naar Waarde’.…

Lees verderBlog Jan Jonker: Waardecreatie (her)waarderen
Saniye Celik

De wederkerigheid van diversiteit en inclusie

De wederkerigheid van diversiteit en inclusie ‘Leer meebewegen met de ander’ Diversiteit en inclusie is het werkgebied van prof.dr. Saniye Çelik. Niet oordelen helpt om de verschillen te slechten tussen mensen, weet zij. Na een leven lang oefenen, raakt zij daar steeds beter bedreven in. Goed luisteren helpt, zodat je de ander in de kern kunt begrijpen. Dat blijft niet bij begripvol knikken, je moet wel meebewegen met de ander. Dus een béétje van jezelf inleveren om het samen beter te krijgen. Tekst Lydia Lijkendijk Hoogleraar diversiteit en inclusie Saniye Çelik begon haar carrière bij de politie. Er waren in die tijd, we schrijven begin jaren 90 van de vorige eeuw, niet veel vrouwen bij die organisatie. ‘Ik zag een wervingsposter op school, met een politievrouw erop. Niet eens iemand met krullen en bruine ogen, maar toch een vrouw. Dat leek me wel wat. Ik was 17, en ging met mijn vader naar de open dag’, vertelt Çelik. Ze meldde zich aan en ging het politiepad op. Ze was altijd leergierig, en startte in haar politietijd onder andere met een deeltijdstudie personeelswetenschappen aan de Universiteit van Tilburg. ‘Ik had het naar mijn zin bij de politie, maar ik zag vrouwen omvallen, mensen met een culturele achtergrond vertrekken, en ingewikkelde toestanden rondom mensen die uit de kast kwamen. Dat inspireerde me om mijn doctoraalscriptie te schrijven: ‘Kleur in Blauw’. En ja, daarna liet de wetenschap mij niet meer los.’ Haar blauwe politiepak was gaan knellen en, lang verhaal kort: ze stapte zoetjes aan over naar de wetenschap. Behalve dat ze een leerstoel bekleedt aan de Universiteit Leiden, is ze ook lector aan de hogeschool Leiden en kroonlid van de SER. Ze is daarnaast, of misschien vooral, moeder van een volwassen zoon (21) en dochter (24) die zich bekwamen in corporate finance […]

Lees verderDe wederkerigheid van diversiteit en inclusie

‘De bestuurssecretaris’ op de longlist voor Managementboek van het Jaar 2025

De bestuurssecretaris – Essentieel voor excellent bestuur is genomineerd voor Managementboek van het Jaar 2025. Het boek van auteur Niek Kraan prijkt op de longlist die Managementboek vandaag bekendmaakte. De bestuurssecretaris behoort daarmee tot de 52 beste managementboeken die het afgelopen jaar zijn verschenen.

Lees verder‘De bestuurssecretaris’ op de longlist voor Managementboek van het Jaar 2025
Oscar David

Bouwen aan vertrouwen

De mens is toegerust om te vertrouwen. Het succes van de mensheid is erop gebaseerd. Tegelijkertijd hebben we te maken met regels, die het vertrouwen soms schaden. Voorwaar een dilemma voor leiders. Gelukkig weet organisatiepsycholoog Oscar David alles over bouwen aan vertrouwen. Dat kunnen we goed gebruiken in deze tijd van polarisatie. En het biedt perspectief. Want hoe meer vertrouwen, hoe minder regels.

Lees verderBouwen aan vertrouwen
Frank Nijhof

Blik op de Toekomst – Groei, door de ogen van een 21-jarige

Als ik aan groei denk, vraag ik me meteen af: wat betekent dat woord eigenlijk nog? Het lijkt wel alsof alles in onze wereld om groei draait: economische groei, ersoonlijke groei, sociale groei. Maar wie bepaalt wat ‘groei’ is? En waarom voelt het alsof we vastzitten in een definitie die niet
meer past bij de tijd waarin we leven?

Lees verderBlik op de Toekomst – Groei, door de ogen van een 21-jarige
Lenette Schuijt

Over hoe dubbeltjes kwartjes kunnen worden. Vier het verschil!

Diversiteit is in de praktijk vaak het beste te vergelijken met een zure ouwe tante. Die je uitnodigt op je feestje, omdat er geen ontkomen aan is. Want er moet nu eenmaal nog een vrouw bij, of iemand van kleur. Sociale stijger Lenette Schuijt wil af van die plichtmatige invalshoek. Zij ziet diversiteit liever als bron van kracht, waarmee je verschil kunt maken. Het feestje volgt dan vanzelf!

Lees verderOver hoe dubbeltjes kwartjes kunnen worden. Vier het verschil!
Jan Jonker

Blog Jan Jonker: Zoeken naar Samen Anders

Diepe bewondering heb ik voor mensen die repaircafé’s, samenwerk-boerderijen of een sociaal hotel beginnen. Er zijn in onze maatschappij heel veel betrokken mensen met brilante ideeën, mensen die zich willen inspannen voor het realiseren van veranderingen in hun omgeving. Respect. Dat concrete, hoe mooi ook, is niet mijn ding. Mijn rol is denk ik om na te denken over de paraplu daarboven, over het grotere geheel, over de verbinding tussen de onderdelen.

Lees verderBlog Jan Jonker: Zoeken naar Samen Anders
Lammert Kamphuis

Dé oplossing voor polarisatie: Blijf in gesprek

De wereld is geen zwart-witmodel. Wie daar wel vanuit gaat, of zich ernaar gedraagt, levert een bijdrage aan het ontstaan en in standhouden van polarisatie. Daar moeten we vanaf, ziet filosoof Lammert Kamphuis. Vasthouden aan het eigen gelijk is in elk geval geen optie. In gesprek blijven, verbinden en de waarde van de ander zien, daar gaat het om. Ook op de werkvloer, dus leiders: geef het goede voorbeeld!

Lees verderDé oplossing voor polarisatie: Blijf in gesprek