“Tja, verschil moet er zijn” een uitspraak die iedereen wel eens gehoord heeft om zich heen. Meestal om een discussie te stoppen tussen familieleden of vrienden als je het samen niet eens wordt. Maar in het groot, in organisaties en in de maatschappij is het eveneens een nuttige uitspraak: verschil van mening, van inzicht moet er zijn. Niet de homogeniteit maar juist de verschillen tussen mensen leiden tot creatieve spanning en daarmee tot innovatieve oplossingen. Interventiekundige Shirine Moerkerken heeft een leerzaam en optimistisch boek geschreven over het inzetten van conflict in organisaties.

Met alle neuzen verschillende kanten op

Volgens Shirine is het meer dan ooit noodzakelijk dat we ons repertoire vergroten in het functioneel omgaan met conflict en verschillen. “Met alle neuzen dezelfde kant op, kun je maar één richting uit gaan. Maar je hebt juist verschillende perspectieven en belangen nodig om echt in beweging te komen” vertelt Shirine. “En voor complexe, maatschappelijke vraagstukken hebben we sowieso conflicterend, meervoudig en interdisciplinair handelen nodig”. Conflict in samenwerking wordt gezien als een probleem. Men zoekt dan de oplossing in het conflict hanteren, beheersen en zelfs vermijden. Shirine Moerkerken pleit ervoor om het conflict niet te schuwen en om disfunctioneel conflict functioneel te maken.

“Zolang de verschillen maar expliciet bespreekbaar blijven. Je kunt dan spreken van ‘functioneel conflict’: we zijn het niet eens, maar we laten onze verschillen naast elkaar bestaan en onderzoeken welke ideeën er dan ontstaan, die recht doen aan onze beide opvattingen”

Conflicteren is een werkwoord

Shirine Moerkerken gaf haar nieuwe boek een mooie titel mee: Conflict eren. Maar conflicteren is bovenal een wérkwoord en vormt daarmee de kern van haar verhaal. In het boek krijg je handvatten aangereikt hoe je disfunctioneel conflict functioneel kunt maken en hoe je functioneel conflict kunt inzetten om verandering te veroorzaken. Met het boek kun je in je eigen organisatie en met je eigen verandervraagstukken verder oefenen met conflicteren.

Op 20 mei organiseert Shirine  een bijzondere boekpresentatie samen met o.a. Joris Luyendijk en Marijke Spanjersberg. Het complete programma van het event vind je hier. 

 

Strange filmpje als smaakmaker

Bernhard Christiansen en Maurits Broekema laten de deelnemers aan het event op 20 mei aan den lijve ervaren hoe je van disfunctioneel tot functioneel conflict komt. Zij maakten bij het eerste boek van Shirine Hoe ik verander voor ieder hoofdstuk van het boek korte (absurde) dialogen onder de titel Nieuwe ouders. Als voorpret voor het Strange Event op 20 mei hierbij het filmpje waarbij zij op zoek gaan naar Andere ouders. Strange…dat nieuwe oplossingen vaak gezocht worden in het oude denken. 

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment