Het gesprek zonder worden
Blog: Daniëlle Regnerij
“Hoe keek hij erbij toen hij dat zei?”
“Huh? Je bedoelt wat hij zei?”
“Nee, ik bedoel: heb je ook gekeken in plaats van alleen geluisterd?”
In onze gesprekken hebben we de neiging goed te luisteren naar de argumenten van de ander en deze zo nodig te pareren. Als je daar alleen op let, mis je veel van het gesprek. Je mist namelijk het Gesprek zonder Woorden.
Wat bedoel ik daarmee? Lichaamstaal is voor velen al een bekend fenomeen. Als je daar naar gaat kijken, zal je verbaasd staan hoe vaak mensen ja zeggen en nee schudden. Een grappig fenomeen, maar ook iets dat jou veel informatie geeft over de insteek van jouw gesprekspartner.
Er is nog een ander onderdeel in het Gesprek zonder Woorden waar we letterlijk aan voorbij gaan. Dat zijn onze micro expressies, oftewel gezichtsuitdrukkingen.
Let op: niemand is of wordt een mind reader (gelukkig maar :-). Je kunt echter wel meer, vaak onbewust gegeven informatie letterlijk zien!
Micro expressies zijn onze gezichtsuitdrukkingen die onze emoties (bijvoorbeeld verrassing of irritatie) representeren. Professor Ekman, die als pioneer op dit vakgebied geldt, heeft dit reeds in het begin van zijn loopbaan aangetoond. Micro expressies duren korter dan een halve seconde. The devil is dus in the detail! Macro expressies zijn onze gezichtsuitdrukkingen die langer zijn dan een halve seconde.
Onze micro-expressies zijn aangeboren. Dit is ontdekt bij een onderzoek op de Olympische Spelen waar de emoties van de sporters werden gefilmd. Als controlegroep in het onderzoek werden de van geboorte af blinde atleten tijdens de Para Olympische Spelen gefilmd. En wat bleek, deze sporters vertoonden precies dezelfde gezichtsuitdrukkingen bij emoties als vreugde, teleurstelling etc. als de niet blinde sporters. Onze gezichtsuitdrukkingen komen dus vanuit een aangeboren biologisch systeem. De neuro science is nu volop bezig dit verder te onderzoeken.
Micro expressies zijn een betrouwbare bron van informatie, en kennis hierover helpt jou bij het voeren van allerlei gesprekken. Denk aan gesprekken met je klant of medewerker of inzet bij onderhandelingen en Talent Development..
Anders Kijken, Meer Zien! Vaak zeg ik dit tijdens mijn workshops: Communiceren is Anticiperen.
Voor een belangrijk gesprek ben jij vast goed voorbereid. Je hebt de voor-en nadelen afgewogen en je hebt ingeschat hoe de ander kan reageren. Tijdens het gesprek weet jij je zaak goed neer te zetten. Luister je naar de argumenten van de ander en weet je hier mee om te gaan.
Heb je echter ook gekeken behalve geluisterd? Naast de verbale kant is er namelijk nog een gesprek gaande, het Gesprek zonder Woorden. Want niet alles wordt uitgesproken. Denk aan de klant die het ondertussen wel snapt en graag de volgende agendapunten wil bespreken. Zie je zijn lichte ongeduld vormen? Of een argument die de tegenpartij in een onderhandeling niet had zien aankomen. Zie je zijn verrassing als je het argument ter sprake brengt? Of een collega die een gezicht trekt dat hij het niet snapt. Je kunt dan tussendoor een samenvatting geven zodat die collega zonder gezichtsverlies weer aangesloten is.
Daniëlle Regnerij is één van de sprekers op het Jaarcongres Vrouwen met Impact. Ze is expert non-verbale communicatie en eigenaar van InGeZicht. Danielle vertaalt wetenschappelijke inzichten over non-verbale communicatie naar concrete adviezen in de praktijk. Op haar website kun je meer blogs vinden over het onderwerp.