De Beleidsbubbel – Nieuw boek van Marije van den Berg

Wat doe je als beleid niet aansluit op de werkelijkheid? Een veel voorkomende reflex is: méér beleid maken. Slecht plan, vindt schrijver en onderzoeker Marije van den Berg. Haar nieuwe boek De Beleidsbubbel is een pleidooi voor beleid dat gebaseerd is op bewijs uit de praktijk. Op 25 mei a.s. tijdens het congres Regels en Ruimte wordt haar nieuwe boek gepresenteerd.

Bekijk hier alvast het inkijkexemplaar

Kom je naar het congres, dan krijg je het boek cadeau. Kun je er niet bij zijn, maar wil je wel graag het nieuwe boek z.s.m. ontvangen? Bestel het boek dan nu als pre-order. We sturen het boek dan op 25 mei naar je toe én je ontvangt het luisterboek cadeau!

We tellen duizenden beleidsmakers, miljoenen uren aan vergaderingen, fondsen met miljarden erin en geen gebrek aan goede bedoelingen. En toch gaat het schrikbarend vaak mis: kinderen zonder ontbijt, hoge schulden bij steeds meer mensen, onvoldoende rechters, jeugdpsychiaters, betaalbare huizen en bijen, hardvochtig staatshandelen en collectieve onmacht om daar iets tegen te doen … En wat lijkt de oplossing voor falend beleid? Meer van dat beleid. De beleidsbubbel groeit. Een mens zou van minder cynisch worden. Maar dat hoeft niet. Schrijver en onderzoeker Marije van den Berg laat zien hoe we de beleidsbubbel liefdevol leeg laten lopen. En wat het oplevert als we gaan werken op de plek waar beleid zijn werking moet hebben: midden in de gemeenschap.

Meer lezen over het boek? Lees hier het interview met Marije van den Berg ‘Kom uit die bubbel beleid op basis van bewijs’

Marije van den Berg
Marije was de eerste politicus in Nederland met een blog. Daar kreeg ze veel feedback op. Het vormde de basis voor haar fascinatie voor (online) participatie. Inmiddels vele jaren later heeft ze als onderzoeker en adviseur in talloze organisaties rondgelopen. Zo bracht Marije alle geldstromen in het basisonderwijs in kaart en haalde daarmee de landelijk pers en de Tweede Kamer. Ze ziet in al die organisaties veel overbodige ellende en teveel gedreven mensen die moe en cynisch zijn. En toch is De Beleidsbubbel een positief boek. ‘Een medicijn tegen cynisme’ noemt ze het; een touwladdertje uit de kuil. Stop. – het eerder verschenen boek van Marije van den Berg – stond op de Shortlist voor Managementboek van het Jaar.