Schaamte en Veerkracht

Tekst: Anneke van Dijk

Milouska Meulens kennen velen misschien nog als presentator van Het Jeugdjournaal, of van het programma Vroege Vogels of als mol in Wie is de Mol. Op dit moment heeft ze haar eigen show op Radio 1: De Nacht is Zwart en o ja, ze schreef vorig jaar een kinderboek, Elin. Er is nog veel meer op te noemen, de energie spat eraf als je haar website bezoekt: een succesvolle, energieke en knappe vrouw, zo zouden we allemaal wel een beetje willen zijn. Milouska heeft gewoon alles mee zou je op het eerste gezicht zeggen.

Maar behalve dit presenteerde Milouska iets nieuws op tv: in 2021 gaf ze les bij het programma Dream School en daar had ze het lef om over schaamte te vertellen. Het was een prachtige uitzending, over een onderwerp waar we allemaal mee te maken hebben, waarvan we vaak denken dat de ander er veel minder last van heeft dan jijzelf en waarvan we al helemaal niet denken dat iemand als Milouska dit al jarenlang als een last met zich mee heeft gedragen.

In een interview in het Magazine Jan vertelt ze het volgende:

‘Schaamte begint altijd met een oordeel. Een oordeel over jezelf, over je situatie, of een oordeel van anderen over jou. Ik schaam me al zolang ik me kan herinneren. Voor zo ongeveer alles: voor mezelf, hoe ik eruitzie, het leven dat ik had als kind. Ik schaamde me voor hoe het thuis was: geen geld en een moeder die het niet in haar eentje redde, waardoor er vaak andere mensen waren die voor haar vier kinderen moesten zorgen. Ik ben op Curaçao geboren en toen ik bijna vijf was kwamen mijn ouders voor het eerst met ons naar Nederland. Maar mijn vader kon hier niet aarden en keerde uiteindelijk alleen terug naar Curaçao en liet mijn moeder achter met vier kinderen. Ik schaamde me er ook voor dat m’n vader ons had verlaten, dus ik vertelde anderen dat hij er niet was omdat hij zeeman was. Al jong begon ik met oordelen en liegen om een beeld in stand te houden, en dat heb ik een hele tijd volgehouden.’

Hoe destructief het wegstoppen van schaamte is weet Milouska als geen ander, hoe moeilijk maar bevrijdend het is om het uit te spreken en te delen heeft ze inmiddels óók ervaren.

Ze zegt daarover in het interview in Jan het volgende: ‘Volgens mij zijn er verschillende manieren waarop je met schaamte kunt omgaan. Door in de schaduw te stappen en zo onopvallend mogelijk te leven, alsof je er niet bent. Maar je kunt ook in het licht stappen. Iedereen kijkt dan naar wat er in het licht gebeurt, waardoor je de donkere kanten makkelijk kunt verhullen. Ik heb ervaring met beide manieren.’

Op het Jaarcongres Vrouwen met Impact is Milouska één van de sprekers en schaamte het onderwerp van haar lezing. Wat een opluchting dat we het er dan gewoon met z’n allen over kunnen hebben….maar ik vind het ook spannend want wat ga ik er vervolgens zelf mee doen?