De uitdagingen waar we voor staan zijn enorm. Ik heb met eigen ogen gezien dat het ijs in de Noordpool sneller smelt dan verwacht en dat onze natuurlijke “airconditioning” aan het verdwijnen is. Klimaatverandering en andere verstoringen van de natuur vergroten onze kwetsbaarheid voor pandemieën. 

Door Carola Wijdoogen

Om onze gezondheid, welzijn, economie én onze natuur te beschermen moeten we juist nu – tijdens en na de COVID pandemie – de transitie naar een inclusieve, fossielvrije en circulaire economie versnellen. Gelukkig willen steeds meer bedrijven een belangrijke rol spelen in deze transitie. Ook tijdens de huidige COVID pandemie zien zij in duurzaamheid kansen voor de toekomst en zoeken zij manieren om diensten, producten en productie te verduurzamen. Vaak benoemen ze een duurzaamheids- of MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) professional om het bedrijf bij deze verandering te begeleiden.

Duurzaamheid

Zo werd ik in 2010 de eerste directeur duurzaam ondernemen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). In de afgelopen twaalf jaar heb ik over dit nieuwe vak het volgende geleerd:

1. Aangezien het onze opdracht is om duurzaamheid in alle processen en activiteiten van een bedrijf of organisatie te integreren, moeten wij – duurzaamheidsprofessionals – ons zo snel mogelijk overbodig maken en het stokje over dragen aan andere business professionals.
2. Voor een snelle borging zijn 7 – op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde – rollen nodig. Hoewel bedrijven, situaties en duurzaamheid thema’s (sociaal of milieu) kunnen verschillen worden de 7 rollen herkend over de hele wereld.
3. Echte borging vindt pas plaats met een systemische top down én bottom-up aanpak. Hiermee wordt duurzaamheid gekoppeld aan de kernactiviteiten én het DNA van een bedrijf. Dit betekent ook dat duurzaamheidsprofessionals weliswaar het voortouw nemen, maar dat andere afdelingen en business professionals deze gaandeweg over moeten nemen.

De 7 rollen naar een duurzame strategie

Wat zijn deze 7 rollen? In het boek “7 Rollen voor duurzaam succes” laat ik aan de hand van de 7 rollen en 8 competenties zien hoe je een duurzame strategie ontwikkeld en deze effectief naar innovatie en succes omzet. De 7 rollen zijn:

1. Netwerker
2. Strateeg
3. Coördinator & Initiator (organisatieniveau)
4. Stimulator & Verbinder (organisatieniveau)
5. Mentor (co-creatie op medewerker niveau)
6. Innovator
7. Monitor

In het boek zijn mijn eigen ervaringen bij NS verwerkt. Hoe werd NS het eerste spoorbedrijf ter wereld met treinen die op 100% windstroom rijden? Wat was ervoor nodig om de CEO dit, vastgebonden aan een draaiende windmolen, wereldkundig te laten maken? Welke rollen en vaardigheden heb ik gebruikt, wanneer en hoe? Daarnaast laat ik voorbeelden zien van 25 experts en andere professionals van internationale bedrijven zoals Levi Strauss & Co., Tommy Hilfiger, Randstad, Heineken, Unilever Benelux, Microsoft, Philips, Ingka Group, Interface Europe, DSM en Google.

Toen ik in 2014 de titel MVO-manager van het jaar kreeg, heb ik mij ten doel gesteld andere (potentiële) professionals in bedrijven te stimuleren om hun effectiviteit en positieve impact over de hele wereld te vergroten. Met 7 Rollen voor duurzaam succes – een geheel herziene editie van mijn eerste boek MVO doe je ZO (2016) – wil ik opnieuw bijdragen aan dat doel. Anno 2022 zijn de uitdagingen waar wij voor staan complexer en urgenter dan ooit. Als gevolg hiervan groeit de behoefte bij bedrijven aan effectievere leiders op het gebied van duurzaam ondernemen.

Ben jij die (toekomstige) leider op zoek naar impact? Dan zal dit boek je ondersteunen en inspireren om jouw organisatie, bedrijf, afdeling of team te verduurzamen en daarmee de noodzakelijke transitie naar een inclusieve, fossielvrije en circulaire economie te versnellen.

Op 3 en 4 oktober vindt de Masterclass Duurzame Transitie – 7 rollen voor duurzaam succes samen met Carola Wijdoogen plaats.  Meer informatie over deze masterclass en aanmelden. 

Wil je het boek 7 rollen voor duurzaam succes van Carola Wijdoogen aanschaffen? Dat kan via deze link.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment