Luister naar de stem van de kunstenaar

Wetenschap en technologie dragen de oplossingen aan over hoe we een duurzame toekomst tegemoet kunnen. Kunstenaars herinneren ons eraan waarom dit belangrijk is.

Ellen van den Honert maakte in 2021 een documentaire over de rol van kunstenaars bij de bescherming van de natuur. Daarmee heeft ze een doel voor ogen: de mensen bewust maken dat we op een duurzame manier moeten leven, werken en organiseren. Omdat mensen een onderdeel van de natuur zijn. Kunstenaars bezitten de kracht om ons dit te laten voelen, daar gaat deze documentaire over.

“Wetenschappers vertellen ons dat alleen al in mijn leven 60% van de dieren die in het wild leven zullen verdwijnen” vertelt Ellen. “We weten dit en toch laten we het gebeuren. We laten ons kennelijk niet langer of niet genoeg raken door de waarschuwende signalen die de wetenschap ons geeft. Daarom wilde ik op zoek gaan naar de stem die ons wél raakt en dat is in mijn beleving de stem van de kunstenaar. Kunst resoneert veel meer bij mensen dan wetenschap. Als je kunst ziet voel je dat het iets te maken heeft met jou, het is geen ver van m’n bed show, het raakt ons allemaal en daarom denk ik dat kunst zo ontzettend belangrijk is”.

Connectie met de natuur 

De vraag die Ellen zichzelf stelde was hoe kunstenaars een bijdrage kunnen leveren aan een nieuwe taal die ons helpt bij het behoud van de wildernis en het leven op aarde. Ze maakte een reis rond de wereld en ontmoette en sprak met kunstenaars uit alle windstreken die op allerlei manieren de natuur en het behoud hiervan tot de kern van hun werk hebben gemaakt. Hieruit ontstond uiteindelijk de prachtige documentaire “There is a Place on Earth” die in 2021 is verschenen. De documentaire is inmiddels wereldwijd vertoond; in Nederland, Amerika, Hawaï, in de openlucht in Griekenland en werd zelfs genomineerd op het Green Screen filmfestival in Duitsland.

“De documentaire geeft ons een ander perspectief. De grote uitdaging is om onszelf te veranderen en de manier waarop we naar de natuur kijken. We moeten niet naar de natuur kijken vanuit een waarde gedreven perspectief, niet de natuur als bron van, niet de mens én de natuur maar de mens als onderdeel van de natuur. Wetenschap, politiek en onderwijs zijn goed en noodzakelijk en helpen ons bij het beschermen van de wildernis, maar kunstenaars kunnen ons helpen om onze connectie met de natuur te zien.”

Bekijk hier de trailer van de documentaire ‘There is a Place on Earth’.

Ellen is filmmaker, zangeres en muzikant . In het verleden werkte ze als programma manager voor corporate en executive training programma’s bij De Baak. Een paar jaar geleden gooide ze het roer om en richtte ze de ‘Wild About Nature Music’ op.

Congres van Winst naar Waarde 

Tijdens het congres van Winst naar Waarde op 24 november worden delen van de film getoond als onderdeel van het programma. Jeroen Smit gaat in gesprek met Ellen van den Honert over de impact van de documentaire. Andere sprekers: Henk Volberda, Kees Klomp, Lenette Schuijt en Mireille Ollivieira. 

 

 

 

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment