Shirine Moerkerken

Column Shirine Moerkerken| Effectief beïnvloeden 

Enige tijd geleden trainde ik een aantal dansers van het NDT, Het Nationaal Ballet, Scapino Ballet en Introdans in ‘effectief beïnvloeden’. Als lid van de ondernemingsraad proberen deze dansers de belangen van hun collega dansers te behartigen. Wat natuurlijk niet werkt, want iedere professionele danser in de wereld doet een moord om te mogen dansen bij een van deze gezelschappen. En als je bereid bent een moord te doen, dan accepteer je het ook als het niet zo nauw wordt genomen met rustdagen of overuren. Gevolg is dat al deze dansgezelschappen zich in 20 jaar tijd niet hebben ontwikkeld of vernieuwd. Er is geen tegenspraak die bijdraagt tot innovatie.

Overdag had ik nog staan praten met een aannemer, die ons nieuwe huis aan het bouwen was. Ik probeerde hem te bewegen het huis af te maken, voordat de verhuizers onze spullen onze nieuwe woning binnendragen. Wat natuurlijk ook niet werkte, want de gemiddelde aannemer verliest niet alleen 20% van zijn winst aan herstel van onnodig gemaakte fouten, maar roept in een overspannen markt: ‘voor jou 10 andere klanten’. Gevolg is dat op iedere verjaardag de negatieve bouwverhalen je om de oren vliegen. En gevolg is dat zowel projectontwikkelaars als architecten als aannemers zich in 20 jaar tijd niet hebben ontwikkeld of vernieuwd. Er is geen tegenspraak die bijdraagt tot innovatie.

Twee keer op een dag stond ‘mrs. effectief beïnvloeden’ met haar mond vol tanden. Na alle dokters in ziekenhuizen – ook geen eenvoudig volk – zover te hebben gekregen dat zij mee veranderden naar werkelijk samenwerken met verpleegkundigen, krijgen we de leiders van dansgezelschappen en aannemers nergens. De theorie over dat je onzekere mensen niet moet confronteren, maar perspectief met hen moet ontwikkelen, leek ineens tekort te schieten. Zo ook de theorie dat je bij een sociale fixatie moet interveniëren op de inhoud; bij een inhoudelijke fixatie op de relatie; en bij een fixatie op beiden je een afleidingsmanoeuvre buitenom moet maken.

En ineens begon het me te dagen: wat als deze vraagstukken groter zijn dan 1 mens kan beïnvloeden? Wat zou er gebeuren als we met velen zouden veroorzaken dat deze complete sectoren zich zouden moeten gaan verhouden tot een andersoortige samenleving? Wat zouden we dan nu nog kunnen organiseren, voordat de volgende crisis zich aandient?

Als tegenoffensief stel ik voor dat we de bouw en de dansgezelschappen collectief gaan waarderen. Zij zijn onzeker en dus moeten we perspectief met hen ontwikkelen. Oftewel hun successen gaan uitvergroten. Elkaar verhalen vertellen (ook op social media) over die momenten dat een projectontwikkelaar, architect of aannemer zomaar zijn afspraken nakwam en ook nog nadacht bij het werk dat hij deed en daardoor geen fouten maakte! En over die leider bij een dansgezelschap die zijn dansers gezond houdt, omdat hij wel let op werktijden, wel luistert naar zijn dansers, en niet emotioneel chanteert als hij in zijn creatieve crisis zit! En dan natuurlijk wel namen noemen. Zodat iedereen weet wie onze helden in de bouw en in de danswereld zijn. Journalisten die achtergrondverhalen schrijven en filmen over de successen. Kamerleden die vragen stellen over diezelfde successen en hoe de Minister dacht deze successen te gaan waarderen. Ik zie het helemaal voor me!

Shirine Moerkerken is interventiekundige. Ze helpt bestuurders, directeuren, managers en medewerkers in organisaties bij het veranderen van de wijze waarop zij antwoorden geven op maatschappelijke vraagstukken. In 2008 richtte zij Strange | Strategy and Change op. 

Masterclass Conflicteren 28 & 29 maart of 22 & 23 oktober 2024

Tijdens deze tweedaagse masterclass leert Shirine Moerkerken je conflict op een functionele manier in te zetten om verandering te veroorzaken. Je leert op een nieuwe manier kijken naar wat je had vastgezet als ‘waar’ als het gaat om conflicteren. En je vergroot je repertoire in het niet ‘oplossen’, maar het hanteren en gebruiken van conflict. Meer informatie en aanmelden.

Jaarcongres Veranderen met Impact 15 oktober 2024 

Een dag vol baanbrekende inzichten en inspirerende verhalen van o.a. Arend Ardon, Shirine Moerkerken, Genieke Hertoghs, Merlijn Twaalfhoven en Daniël Wolfs. Meer informatie in aanmelden.